12 gru 2017

Bitoczki rosyjskie

Bitoczki ....( czyli rosyjskie frykadelki )...to dla moich mezczyzn Zbynia i syna😊 mam nadzieje ze bedzie im smakowac 🤗 Do tego purre ziemniaczane z groszkiem
Bitoczki rosyjskie
Składniki:
1.5 kg miesa mielonego
3 jajka
Sol pieprz
Odrobina bulki tartej
40 g sklarowanego masla lub oleju
3 peczki cebulki dymki
750 g malych pieczarek
3 sloikimkorniszonow ( po osaczeniu zawartosc 190g)
Troche maki pszennej
500 g gestej smietany
2.5 lyzeczki mielonej slodkiej papryki
2.5 lyzki srednio ostrej musztardy
Peczek natki pietruszki
Wykonanie:
Mieso mielone wylozyc polaczyc z jajkami i bulka tarta przyprawic sola i pieprzem. Z masy uformowac pulpeciki. Smazyc z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Odstawic . Dymke pokroic w krazki pieczarki oczyscic i pokroic na pol. Korniszonki odsaczyc pokroic w cwiartki. Olej rozgrzac na patelni Przesmazyc na nim korniszonki oproczyc maka zalac smietana krotko gotowac. Przygotowane warzywa wymieszac w misce z masa korniszonowo-smietanowa. Dodac 2 lyzeczki papryki i musztardy wymieszac przyprawic do smaku sola i pieprzem. Mase warzywno- smietanowa przelozyc do duzego natluszczonego naczynia zaroodpornego . Na niej polozyc kotleciki i posypac zmielona papryka . Forme wstawic do rozgrzanego piekarnika na 190 st na okolo 40 minut. W miedzy czasie ugotowac ziemniaczki lub ryz
Lubię to!Zobacz więcej reakcji
Komentarze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz