25 paź 2018

Szarlotka z beza

Miało nie byc ciasta ale wczesniej mialam jabłuszka ugotowane z cukrem no i trzeba bylo je wykorzystac. Powstała szarlotka z beza.
Szarlotka z beza
Składniki: ( mała tortownica)
250 g maki pszennej
125 g margaryny(temp pokojowa)
1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
125 g cukry pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
Masa:
800 gram masy jabłkowej
Cynamon
Beza:
3 białka
120 gram cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie skladniki na ciasto wlozylam do miski i wyrabialam do polaczeniaskladnikow nastepnie przelozylam na blat i dalej wyrabialam. Na pol godz do lodowki aby troche sie schlodzilo. Potem tortownice lub blache smarujemy maslem obsypalam kasza manna i wykladamy nasze ciasto na calosc nakluwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika wczesniej nagrzanego na 180 st i pieczemy 14 minut. Potem wystawiamy i studzimy. W tym czasie jak ciasto stygnie robimy w mikserze beze. Do bialek powoli dodajemy po 1 lyzce cukru i miksujemy do momentu gdy nie bedzie czuc juz cukru. Jablka wykladamy na wystudzone ciasto i na to rozprowadzamy beze. Wkladamy do piekarnika 130 st temp na okolo 45 minut. Ja robilam z podwojnej porcji skladnikow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz