25 paź 2018

Pszenny sobotni

Tez tak macie ze od czegos jestescie uzależnieni?. ...Ja napewno od mojego chlebka a najlepiej lubie pszenny pieknie wyrasta i ma chrupiaca skorke. Do tego jeszcze boczus domowej roboty ..uwielbiam😊
Pszenny sobotni
1 kg maki pszennej chlebowej
720 ml cieplej wody
25 gram swiezych drozdzy
3 plaskie lyzeczki soli
Wykonanie:
Do robota z hakiem dajemy make i wode (odlewamy 100 ml do zrobienia zaczynu). Wyrabiamy okolo 7 minut nawolnych obrotach. Zakrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn z drozdzy zrobiony z ppzostalej wody i dajemy sol. Wyrabiamy okolo 8 minut na wolnych obrotach. Przykrywamy folia i odstawiamy w cieple miejsce. Po 1 godz przerabiamy ciasto i zakrywamy. I postepujemy tak przez kolejne 5 godz przerabiajac ciasto co godzine. Nastepnie jesli mamy garnek zeliwny lub gliniany to wkladamy go do piekarnika na 20 minut temp 220 st i nagrzewamy. Nastepnie wyjmujemy obsypujemy dno maka i przekladamy delikatnie nasz chleb. Zakrywamy pokrywka i wkladamy do piekarnika pieczemy 20 min 220 st po tym czasie zdejmujemy pokrywke i pieczemy w 200 st okolo 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz