22 wrz 2018

Watrobka z jabłkami i cebula

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebula
Składniki:
1 kg wątróbki wieprzowej ( myjemy i czyscimy z błon osuszamy)
3 srednie cebule twarde
2 srednie jabłka
Garść świeżego posiekanego majeranku
Sol pieprzdo smaku
Mąka do obtaczania watrobki
Oliwa
Wykonanie:
Osuszoną i oczyszczoną wątróbke obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzana oliwe. Smażymy po obydwu stronach na złoto-brązowy kolor. Odkładamy usmazoną do miski. W miedzy czasie obieramy cebule i kroimy w piorka. Jabłka scieramy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy na patelnie po wątróbce cebule i jabłka smazymy na lekko złoty kolorek. Dokładamy wątróbke doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy mieszajac jeszcze chwile. Minute przed wyłaczeniem dajemy swiezy majeranek i wyłaczamy. Podajemy z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz