12 paź 2013

Tort śmietankowy

Smakowity tort śmietankowy z borówkami, przekładany dżemem wiśniowym własnej roboty.
Tort idealny na rodzinne spotkania i nie tylko. Można go równie dobrze zjeść po prostu we dwoje (a wiem, że są tacy, którzy byli w stanie) :)



Dzień wcześniej przygotuj listki czekoladowe, którymi obłożymy tort dookoła.
Będzie nam potrzebna 1 tabliczka czekolady gorzkiej i 1 tabliczka czekolady białej. NIE MOŻE TO BYĆ WYRÓB CZEKOLADOPODOBNY.

Czekolady rozpuszczamy oddzielnie w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy je tworząc paski na papierze do pieczenia. Wkładamy na noc do lodówki.


Składniki biszkopt:
6 jaj (oddzielamy białka od żółtek) - najlepsze jajka wiejskie
1,5 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki drobnego cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem. Kiedy piana będzie stała dodać cukier i miksować aż do czasu jego rozpuszczenia, a następnie dodawać po jednym żółtku. Tutaj rola miksera dobiega końca. Dalej posługujemy się łyżką stołową. Powoli dosypujemy (najlepiej przesianą przez sitko) mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką, aby masa nabrała powietrza. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki - ale nie sądzę - tzw. na oko.
Ciasto przekładamy do okrągłej blaszki (około 24 cm) wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą (jeśli się nie za bardzo chce, lub ma się czas, można wyłożyć papierem do pieczenia - powodzenia).
Tak gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem, bądź wykałaczką, czy ciasto nie lepi się do patyczka, czyli nie jest surowe w środku.

Jeśli masz obawy, czy biszkopt wyjdzie, zawsze możesz skorzystać z bogatej oferty hipermarketów na gotowce :)

Składniki krem mniam mniam śmietankowy
750 ml śmietany kremówki (36%) schłodzonej
250 g serka mascarpone
pół szklanki cukru pudru
aromat śmietankowy (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mikserem ubijamy na sztywno śmietanę. Kiedy będzie gotowa, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy, aż składniki się połączą.

Wykonanie ciasta
2 kieliszki wiśniówki, wódki lub spirytusu do nasączenia biszkoptu zmieszane z 4 kieliszkami wody

1. Biszkopt przekroić na dwie części wzdłuż. Dolną warstwę nasączyć przygotowanym roztworem. Następnie wyłożyć dżem wiśniowy - najlepszy domowej roboty z całymi wisienkami mojej Mamy.
2. Mniejszą połowę kremu wyłożyć na dżem. Następnie położyć drugą część biszkoptu. Znów nasączyć roztworem i włożyć resztę kremu.
3. Kremem obsmarować cały torcik dookoła.
4. Wyjąć czekoladę z lodówki i poczekać dosłownie dwie minutki. Pokroić w paski. Listki czekolady układać na przemian dookoła tortu.
5. Na wierzchu ułożyć borówki amerykańskie. 
PYCHA!!!

Najważniejsze, aby biszkopt był dobrze nasączony, żeby torcik nie był suchy :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz