12 paź 2013

Witamy!

Po licznych trudach i prośbach znajomych rozpoczynam swoje kroczki w tworzeniu kulinarnego bloga. Pomagać będą mi w tym moje dwie blondynki: Siostra i Siostrzenica, które też kochają gotować. A razem jesteśmy nie do pokonania. Jeśli chcecie poznać smaczne, proste i sprawdzone przepisy, zaglądajcie do nas :)
Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Na sam początek 
Smakowita i zdrowa zapiekanka z resztek - "Nic się nie zmarnuje, nic się nie popsuje"

Składniki:
3 duże pomidory
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach na półmiękko
3 kolorowe papryki
2 cebule
20 dkg pieczarek
1 mniejsza cukinia
2 ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz
20 dkg sera żółtego
400 ml śmietany 18%
oraz wszystkie resztki, które masz w lodówce.
Zioła (najlepiej świeże, ale mogą być suszone): tymianek, oregano, pietruszka.
Zachęcamy do dodania kiełbaski lub boczku.

1. Wcześniej ugotować ziemniaki i odstawić do wystygnięcia. Warzywa - oprócz pomidorów - (oraz opcjonalnie produkty mięsne) pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodając sól i pieprz do smaku. Odstawić do wystygnięcia. 
2. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać ze śmietaną. Jeśli będzie za gęste, dodać więcej śmietany.
3. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, warzywa, śmietana z serem, ziemniaki, warzywa, śmietana z serem. Jeśli wystarczy to można w ten sposób tworzyć jeszcze więcej warstw. 
4. Na wierzchu ułożyć pokrojone w grubsze plastry pomidory, udekorować natką pietruszki.
5. Piec  w piekarniku w temp. 180C przez około 30 minut.
przed włożeniem do piekarnika
po wyjęciu z piekarnika


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz