25 paź 2018

Pulpety w sosie curry

Były juz tradycyjne pulpety a dzis zrobiłam na styl Indyjski ze swieza kolendra. Zapach curry roznosił sie po całym domu😊
Pulpeciki w sosie curry
Skladniki:
1 kg miesa wieprzowego mielonego( zmielilam sama karkowke)
2 cebule
4 zabki czosnku
1 łyzeczka grama masala
1 lyzeczka zmielonej kolendry
Sol pieprz do smaku
2 jajka
1 namoczona odcisnieta bułka
Olej do smazenia
Wykonanie:
Miesko mielimy dodajemy przyprawy pokrojona drobno cebule czosnek starlam na tarce odcisnieta bulke i dobrze wyrabiamy farsz. Nastepnie na patelnie dajemy olej i kulamy w rekach kulki pulpeciki i smazymy po obydwu stronach odstawiamy do miski
Sos curry:
2 puszki pomidorow
2 łyzeczki płaskie gram masala
2 łyzeczki mielonego imbiru
1 łyzeczka cynamonu
1 łyzeczka słodkiej papryki
1 łyzeczka kolendry w proszku
4 listki curry ( jesli nie mamy to 2 łyzeczka curry w proszku)
4 zabki drobno pokrojonego czosnku
1 łyzeczka kuminu
1 puszka 90%mleka kokosowego
Oliwa
Sol pieprz
Woda opcjonalnie
Wykonanie:
Do woka lub glebszej patelni dajemy oliwe 4 lyzki i wszystkie przyprawy czosnek i przesmazamy okolo 5 minut. Nastepnie dajemy pomidory w puszce i dalam szklanke wody doprawic do smaku. Gotujemy mieszajac do zrownania smakow. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Wrzucamy nasze pulpeciki i jeszcze chwile gotujemy. Podajemy ze swieza kolendra i ryzem lub chlebkiem naan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz