25 paź 2018

Ptysie

Niedziela wiec nie moze zabraknac deserku😊 Moje pierwsze w zyciu ptysie z bitą śmietana. Mysle ze jak na pierwszy raz a ciasto karpatkowe mnie raczej nie lubi to ptysie wyszły ok🤔😊
Ptysie z bitą śmietaną
Składniki: ( 8 szt)
250 gram maki pszennej
250 ml wody
125 gram margaryny Kasia
Odrobina soli
5 jajek wiekszych
Wykonanie:
Do garnka dajemy wode i margaryne i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy make i pałka drewniana lub łyzka szybko na ogniu mieszamy az uzyskamy gladka blyszczaca mase
Odstawiamy do wystygniecia. Przekladamy ciasto do miksera dodajemy po 1 jajku i mikusujemy az zużyjemy wszystkie jajka i odrobine soli. Nagrzewamy piekarnik 200 st. Blachy wykladamy papierem do pieczenia. Ciasto przekladamy do rekawa cukierniczego z koncowka rozetka i wyciskamy 8 ktazkow . Pamietajmy o odstepach bo ciasto rosnie. Ja dalam na duza blache po 4 szt. Pieczemy 200 st okolo 35 minut w zaleznosci jaki kto ma piekarnik. Pamietajmy ..Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia!!. Po upieczeniu przekladamy na kratke do wystygniecia. Potem przekrawamy krazki na polowki wzdluz aby bylo 16 polowek ( dol i gora). Ubijamy smietane 600 ml na bita smietane i za pomoca rekawa wyciskamy do ptysi. Posypujemy wierzch ciastek cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz