22 wrz 2018

Knedle ze sliwkami

Knedle ze śliwkami
1 kg ziemniakow ugotowanych i przecisnietych przez praske
350 gram maki pszennej
2 jajka
2 lyzki maki ziemniaczanej
Sol
Cukier
20 sztuk śliwek węgierek dojrzałych
Wykonanie:
$liwki nacinamy ale nie do konca wyjmujemy pestke. Do ziemniakow dajemy obie maki jajka odrobine soli i wyrabiamy rekoma. W razie co mozna podsypac maka. Odrywamy kawałki i rozplaczamy na rece jak maly placuszek. Wkladamy sliwke a w srodek jej pol lyzeczki cukru i dobrze zlepiamy do srodka i kulamy kulke i tak z kazda. Odkladamy na sciereczke obsypana maka. Wczesniej nastawiamy wode w duzym garnku solimy. Jak zacznie sie gotowac zmniejszamy ogien i wrzucamy po 5 knedelkow. Co jakis czas delikatnie mieszamy lyzka durszlakowa. Od wypłyniecia kluseczek gotujemy okolo 5 minut. Podałam ze smietana i cukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz