11 paź 2018

Pszenny

Z przepisu na bułki zrobiłam.chlebekNajbardziej mi smakuje tylko z masełkiem nic wiecej nie potrzeba
Pszenny chlebuś
Składniki: ( 2 keksowki)
1kg maki pszennej chlebowej ( strong white bread flour)
300 ml ciepłego mleka
250 ml ciepłej wody
1 łyzeczka cukru
2 jajka
35 gram drożdzy swiezych
3 plaskie łyzeczki soli
Wykonanie:
Do miski wlac cieple mleko i ciepla wode dodac drozdze i cier. Dobrze wymieszac do rozpuszczenia drozdzy. Przykryc sciereczka odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia..Gdy podwoja objetosc do miksera dodajemy make i nasz wyrosniety zaczyn i jajka i miksujemy wszystko na wolnych obrotach okolo 7 minut. Potem przekladamy do miski owijamy folia i w cieple miejsce odstawiamy do wyrosniecia na około 2 godz. Po wyrosnieciu przekladamy do wysmarowanych o posypanych maka keksowek i odstawiamy do ponownego wyrosniecia. Nagrzewamy piekarnik temp 200 st i wstawiamy wyrosniete chlebki i pieczemy okolo 50 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz