25 paź 2018

Filecik z morszczuka na brokułach

Dzis piateczek wiec na stole u mnie bywa rybka. Bez panierki filet z morszczuka smazony na oliwie z sosem ktory zrobilam z pomidorkow koktajlowych do tego suroweczka z kapusty kiszonej i brokuły młode 😊
Filet z morszczuka na brokułach
Składniki:
2 filety z morszczuka
Oliwa pieprz sol
150 gram młodych brokuł
Sos:
250 gram dojrzałych pomidorkow koktajlowych
50 gram masła
3 zabki czosnku
Łyzka posiekanego taragonu swiezego
1 lyzka octu balsamicznego
1 łyzeczka miodu
4 łyzki białego wina
Pieprz do smaku
Rozgrzewamy masło wrzucamy przekrojone na pół pomidorki dodajemy pokrojony drobno czosnek dusimy az pomidorki beda odchodzic od skorki. Dodajemy wino miod ocet balsamiczny posiekany taragon pieprz do smaku. Dusimy do momentu gdy wino odparuje. Potem przecieramy przez sito.
Wykonanie:
Filet smazymy na oliwie na złoty kolor. Brokuły gotujemy chwile w osolonej wodzie potem przelewamy je zimna woda. Na talerz kładziemy sos na to polozylam brokuły i rybka .
Surowka :
500 gram kiszonej kapusty
2 marchewki
1 srednia cebula
2 jabłka
Oliwa
1 lyzka cukru
1 łyzka soku z cytryny
Jabłka i marchewke scieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy oliwe cukier i sok z cytryny odrobine soli pieprzu i mieszamy dobrze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz