25 paź 2018

Zapiekanka z boczku i brukselki z ziemniakami

Boczuś wedzony w połaczeniu z brukselka to pyszotka. Do tego ziemniaczki i wyszła zapiekanka. 😊
Brukselkowa zapiekanka
Skladniki:
1 kg ugotowanych na pół miekko ziemniakow
800 gram ugotowanej na a"ll dente brukselki
250 gram startej mozzarelli
450 ml śmietany
6 jajek
500 gram wedzonego boczku
Sol pieprz do smaku
2 cebule
4 zabki czosnku
1 łyzeczka gałki muszkatałowej
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plastry. Brukselke na pol przekrawamy. Boczek kroimy w kostke cebule i czosnek rowniez. Na patelni przesmazamy boczus z cebula a przed koncem smazenia dodajemy czosnek. W naczyniu zaroodpornym ukladamy ziemniaki brukselke dodajemy przesmazony boczus z cebulka i czosnkiem. Do miski wlewamy smietane i jajka doprawiamy sola i pieprzem gałka muszkatałowa i roztrzepujemy trzepaczka. Polewamy nasza zapiekanke a nastepnie posypujemy serem startym i mieszamy wszystko . Wstawiamy do pieca 190 stopni temp i okolo 45 minut pieczemy. W trakcie pieczenia po okolo 25 minutach wyjmujemy zapiekanke i mieszamy wszystko jeszcze raz i spowrotem do piekarnika. Mozna podac z ketchupem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz